Biobased en natuur inclusief renoveren portieketagewoningen

Biobased en natuur inclusief renoveren portieketagewoningen
Een generiek ontwerponderzoek met een concrete testcase

In opdracht van woningcorporatie en College van Rijksadviseurs.
Onderzoek van Coöperatie GEAR  naar het mogelijkheden voor biobased renoveren en verduurzamen van bestaande naoorlogse portieketage flats.De biobased en natuurinclusieve renovatie van de bestaande (gestapelde) woningvoorraad is een urgente maatschappelijke opgave. Naast de milieudoelen (klimaat, biodiversiteit) spelen volkshuisvestelijke doelen als betaalbaarheid, functiemenging, diversiteit, kwaliteit en kwantiteit. Daarbij rijst de vraag hoe deze opgave in een tijd van stijgende bouwkosten en dalende productiviteit op te pakken.

Karakteristieke kwaliteiten:

Efficiënte, gevarieerde plattegronden, Individualistische woonvorm, Stedelijk woonmilieu, Goede bezonning, Veel woning voor weinig geld (veelal huur), Gebouwd voor gezinnen

Karakteristieke nadelen:

Weinig zicht op openbare ruimte (sociale veiligheid issues), Anonimiteit en uniformiteit, Technische kwaliteit soms/vaak matig (verouderd), Niet levensloopbestendig, weinig comfort/luxe, Geen contact met binnenterrein (alleen visueel), Geen toezicht op spelende (kleine) kinderen, Afnemende bezettingsgraad (individualisering), Slecht imago? (in de periferie… buiten de Randstad)

Het voorliggende ontwerpend onderzoek hoopt bij te dragen aan oplossingen.