Paviljoen Naarderheem, Naarden

Paviljoen Naarderheem, Naarden
prieel in tuin van verpleeghuis als stilteplek voor bewoners met of zonder hun gasten

Op verzoek van de geestelijk verzorger in Naarderheem is door Borren Staalenhoef architecten een paviljoen ontworpen voor wat het “stiltecentrum Naarderheem” is gaan heten. Het leek ons in gezamenlijk overleg een goed idee om dit “buiten de muren” van Naarderheem te realiseren om zoveel mogelijk los te komen van de sfeer in het verpleeghuis. Met een stevige fondsenwervingscampagne is de basis gelegd voor dit ambitieuze plan. De gemeente Naarden ondersteunde het plan in de benodigde vergunningen en procedures. Er is gekozen om een abstract, “licht” glazen paviljoen te maken, dat enigszins los van het terrein, in het park voor Naarderheem wordt geplaatst. De ruimte is in een samenspel met de grote oude bomen ontworpen. Het licht in het prieel komt op drie manieren gefilterd binnen, allereerst door het bladerdek en de takken van de bomen. Vervolgens wordt het licht afgebogen door gefigureerd glas met een regelmatig motief van kleine waterdruppels. Hiermee wordt voorkomen dat het glas hinderlijk “spiegelt”. Uiteindelijk valt licht binnen door een abstract patroon van gaten dat is aangebracht in de houten binnenschermen die de ruimte warmte en karakter geven. Zo ontstaat een serene sfeer die uitnodigt tot overpeinzing. Tevens is het prieel ontworpen als een autonoom object, een meubelstuk, een juweel onder de bomen dat bij avond als een grote lampion de bomen vanaf de onderzijde aanlicht.