Stationsgebied busstation, Leeuwarden

chauffeursgebouw
Stationsgebied busstation, Leeuwarden
complete vernieuwing van centraal busstation als onderdeel van revitalisatie stationsplein

De verbinding tussen station Leeuwarden en de binnenstad werd door een wirwar van verkeersstromen ernstig belemmerd. Ook het busstation was verre van overzichtelijk en comfortabel. Besloten werd al het langzaam verkeer voorrang te geven op het gemotoriseerde verkeer.

Door de routewijziging van het gemotoriseerde verkeer ontstond een stationsplein met allure. Een gebied waar het goed toeven is met ruimte voor een substantieel plantsoen en het iconische fontein van Jaume Plensa

BSa heeft een busstation ontworpen dat zich niet als ondergeschikte functie heeft laten wegdrukken. Het busstation is ruimtelijk en functioneel onderdeel van het stationsplein. Goed herkenbaar, eenvoudig en overzichtelijk van structuur. BSa ontwierp ook het stadsmeubilair voor het stationsgebouw, de luifels, het chauffeursgebouw en de stoere stalen ligger met klok en perronaanduiding.

luifel bij chauffeursgebouw
onder luifel met stadsmeubilair (BSa)
overzicht voor NS station shared space
shared space vanuit de binnenstad van Leeuwarden
zicht op busstation bij uitgang NS station