Vakantiehuis ’t Kulkje, Vlieland

huis op het duin
Vakantiehuis ’t Kulkje, Vlieland
op een duintop een opvallend onopvallende karakteristieke villa, inclusief procedure wijziging bestemmingsplan

Uitgangspunten voor het nieuwe huisje is een zorgvuldige inpassing in het duinlandschap. Het bouwvlak ligt op een top, grenst aan een duinpan en staat tegen de achtergrond van het bos aan de zuidzijde.  Het nieuwe huisje bestaat voornamelijk uit een dak in de basis verwant aan de klassieke 'de Waard tent'. De nok-  en gootlijnen zijn variabel in hoogte en door de grondvorm ontstaat een gefacetteerd dakvlak dat past in het 'gefacetteerde' duinlandschap. Het huisje is volledig, dus inclusief dakafwerking, in hout uitgevoerd. Het hout is donker afgewerkt zodat het 'opgaat' in de donkere bosrand. Door het hoogteverschil van circa 3 meter kan een belangrijk deel van het 'programma van eisen' in het souterrain gerealiseerd worden. De nok- en gootlijnen kunnen zodoende laag blijven en het volume óp het duin daarmee minimaal. Zo wordt het met recht een zomerhuis waar op zolder geslapen kan worden. Het souterrain is vanaf de openbare weg onzichtbaar en door de 'voordeur' daar te plaatsen blijft het volume dat óp het duin staat maximaal alzijdig. Er is geen voor- of achterkant. Het is een open en informeel vakantiehuis waar de deuren vanaf het terras, gastvrij, de toegang vormen. In de gevels onder de gootlijn wordt uitsluitend helder glas en hout, voor kozijnen gebruikt. De kozijnstijlen staan op geringe onderlinge afstand. Door de berging op te nemen in het hoofdvolume en binnen de architectonische verschijningsvorm blijft de nieuwbouw beperkt tot een enkele éénduidige toevoeging aan het schitterende duinlandschap.

overzicht huis op het duin noordzijde
benadering vanuit het westen met zicht op de ingegraven entree
interieur met stabiliteitsconstructie
eethoek
slaapkamer ouders